Hvordan og med hvem bør barn fly alene?

Fly alene

Over 50 000 barn reiser alene med SAS hvert år, så alenereiser for barn er absolutt ingen sjeldenhet slik det kanskje var før. Hvis barn under 12 år skal reise med fly alene må det ha assistanse fra personellet på flyet. Både SAS, Norwegian og Widerøe tilbyr slik assistanse, men ikke hvis barnet er under 5 år. Barn under 5 år må reise sammen med sine foreldre eller andre som passer på dem. For at eldre barn, f.eks. søsken, skal kunne være reisefølge for andre barn uten at personellet må assistere må "reiselederen" være over 16 år.

SAS/Widerøe vs. Norwegian

SAS og Widerøe tar 150 kr for å assistere barnet ditt hele veien fra A til B innad i Norge uavhengig om flyet må mellomlande eller ikke. Personalet hos SAS tar hånd om barnet ved eventuelle mellomlandinger, og de har tilgang på har egen barnelounge på Gardermoen beregnet for barn som reiser alene og må vente på neste fly. Til utlandet tar SAS 250 kr. Norwegian på sin side tar 216 kr pr. strekning i Norge. Norwegian tilbyr ikke assistanse hvis flyet må mellomlande underveis. Til utlandet koster det 300 kr med Norwegian. SAS og Widerøe har i tillegg søskenrabatt som gjør at to søsken kan reise til prisen av en.

Avlevering/henting

Foreldre kan ikke forlate flyplassen før flyet med barnet har lettet. Foreldre oppfordres også til å følge barnet til gaten, og hvis det er tillatt, ombord i flyet. Når barnet kommer frem følges barnet til avtalt henteperson. Vedkommende må legitimere seg for å kunne ta med seg barnet.

Maksgrense

Både SAS/Widerøe og Norwegian har en maksgrense på 8 barn som kan reise alene samtidig. Særlig i høst- og vinterferier samt ved juletider kan det være lurt å være ute i god tid hvis du vil at ditt barn skal få plass på flyet til ønsket tid.

Bestilling

Hos SAS og Widerøe kan du benytte følgende bestillingsskjema for å bestille reiser for barn. Du kan også ringe 05400 hvis du heller ønsker det. Hos Norwegian må du ringe 815 21 815 for å bestille.

Du kan få mere informasjon om flyreiser for barn hos SAS og hos Norwegian.

Husk også å lese barneombudets veiledning til foreldre som skal sende barnet alene på flyreise.

flybilletter.com